نقد و بررسی انیمه Cyberpunk Edgerunners
انیمه Cyberpunk Edgerunners مفتخوری جدید کمپانی بیهنر نتفلیکسه که از ایدههای دیگران و پایگاه هواداری موجود اونها استفاده میکنه و برای خودش پول و کاربر کسب میکنه. متاسفانه شرکت CD Projekt سازندهی بازی Cyberpunk 2077 و مالک دنیای سایبرپانک، به خاطر پول خام نتفلیکس شد و ساخت یک انیمه سایبرپانکی رو به نتفلیکس سپرد.
البته نتفلیکس بر خلاف انیمههای دیگهاش مثل انیمه ویچر: کابوس گرگ و انیمه دوتا: خون اژدها که ساختشون رو به استودیوهای کمتجربه و سطح Kids داده بود، برای انیمه سایبرپانک سراغ استودیو Trigger رفته که حداقل یه انیمه معروف به نام Kill La Kill داخل کارنامهاش داره.
سبک و سیاق انیمه سایبرپانک
بر اساس گفتههای حضرت، انیمهها معمولا جز 2+1 دسته قرار میگیرند. دستهی اول انیمههای سبک فوتبالیستها هستند که کلا سیستم انگیزشی دارند و معمولا صدها قسمت طول میکشن. دستهی دوم سبک حمله به تایتانها ئه که کلا تباهی و به فنا بودن رو نمایش میده. دستهی به علاوه یک هم مربوط میشه به انیمههای ژانر سم که خودش یه دنیای دیگست.
جدای از بحث انیمه، کلا هر اثر هنری که تو ژانر سایبرپانک ساختهشده، تم دارک و تباهی داره. بارز ترین نمونههاش هم فیلم سینمایی Blade Runner ساخته ریدلی اسکات و مجموعه فیلم ماتریکس ئه.
با این تفاسیر انیمه سایبرپانک تو ژانر و سبک تباهی ئه و سعی میکنه تا حد ممکن دنیا رو تباه و سیاه نشون بده.
داستان انیمه سایبرپانک
انیمه سایبرپانک داستان دیوید، یک جوانک جاهل رو تعریف میکنه که مادرش با تلاش زیاد داره سعی میکنه تا بتونه کاری کنه که پسرش تو یه مدرسه سطح بالا درس بخونه، اما تو همون اول کاری مادرش تو یه تصادف رانندگی که به خاطر فایتهای بین گنگسترها رخ داده بود، داغون میشه و چون بیمه نبود به خاطر عدم رسیدگی میمیره.
بعد از این اتفاق دیوید از مدرسه میزنه بیرون و مسیر پیشرفت از راه خلاف رو تو نایت سیتی پیش میگیره و انقدر جلو میره تا خودش هم تبدیل به یه هیولا میشه.
همون طور که متوجه شدید، داستان خیلی کلیشهایه و بارها و بارها تعریف شده. با این تفاوت که توی داستانهای پیشین، شخصیت اصلی بازی با یک هدفی وارد دنیای خلاف میشه. پول، قدرت، شهرت، انتقام و از این چیزا. ولی دیوید هیچ گونه هدف خاصی برای انجام ماموریتهای خلاف نداره. همینجوری الکی آدم میکشه. حتی شرایط جامعه هم دیوید رو مجبور به خلاف نکرده.
این بیهدف بودن دیوید باعث میشه تا ما نتونیم فعالیتهاش رو توجیه کنیم و داستان انیمه Cyberpunk Edgerunners برامون بیمعنی باشه.
انیمه یا اسلایدشو؟
متاسفانه نتفلیکس خیال میکنه وقتی بخواد یه چیز دم دستی و بسیار کم هزینه راجع به یه موضوع بسازه، باید بره سراغ انیمه و به صورت بزن در رو و تو کمترین زمان ممکن یه انیمه واسه هر چی میده بیرون.
غافل از این که انیمه خودش یه دنیای بزرگه. درسته انیمههای کمخرج هم زیاد هست ولی در عوض کارهای بسیار پشمریزون و پرجزئیاتی هم در قالب انیمه ارائه میشه. برای مثال انیمه جدید آقا هایائو میازاکی به قدری سنگین و خفنه که توی یک روز کاری تنها 3 ثانیه ازش ساخته میشه.
این چیزی که نتفلیکس به عنوان انیمه ارائه میکنه، بیشتر شبیه به یک اسلاید شو ئه تا انیمه. اجزای متحرک تصویر بسیار کمه. روی تصاویر تقریبا ثابت دوبله صورت گرفته. اجزای متحرک انیمهی سایبرپانک حتی از کارتونهای خیلی قدیمی صداسیمای ایران هم کمتره. انیمهی سایبرپانک با این که تو اوج عصر دیجیتال ساخته شده، حتی از کهنترین انیمیشن جهان، بز در حال پرش روی جام سفالین هم کمتحرک تره.
گرافیک انیمه سایبرپانک
همان طور که بالا اشاره کردیم، انیمه سایبرپانک عملا ثابته و مشابه اسلاید شو میمونه. طراحی یه سری عکس ثابت به مراتب سادهتر از یک انیمه درست و درمون ئه اما حتی تو این زمینه هم نتفلیکس قوی کار نکرده و همین چهار تا نمای ثابتی که نمایش میده خیلی شاخ نیست. البته بعضی جاها که از روی بازی سایبرپانک 2077 اسکی رفته نماهای زیبایی داره ولی کافی نیست. طراحی ظاهر شخصیتها هم متوسط ئه.
موسیقی متن و صداگذاری انیمه سایبرپانک
موسیقی متن انیمه شرایط مشابه طراحی گرافیکیش داره. اون قطعات موسیقی که از بازی سایبرپانک 2077 تو انیمه استفاده شده، بسیار به فضا میاد و شاخه. بالاخره با آثار Marcin Przybyłowicz آهنگساز بازی اهورایی ویچر 3 طرف هستیم. اما سایر قطعههای موسیقی که مال بازی سایبرپانک 2077 نیستن، اصلا خوب نیستن و هیچ حسی رو به بیننده القا نمیکنن.
در رابطه با دوبله هم انیمه سایبرپانک به دو زبان ژاپنی و انگلیسی ارائه شده که هر دوشون در سطح متوسطی قرار دارند ولی فکر کنم اگه ژاپنیاش رو ببینید روالتر باشه.
فضای سایبرپانکی انیمه
یکی از معدود نقاط مثبت انیمهی سایبرپانک، حفظ حال و هوای بازی Cyberpunk 2077 ئه. برعکس سریال ویچر که کاملا از دنیای بازیهای ویچر دور بود، انیمهی سایبرپانک تا حدودی سعی کرده تا بتونه حس و حال بازی رو تو انیمه ایجاد کنه و برای مثال از رابط کاربری، voiceها، محیطها و خیلی چیزهای بازی استفاده کرده که رواله.
شخصیت پردازی انیمه سایبرپانک
شخصیتهای انیمه Cyberpunk Edgerunners کامل مطابق کلیشههای انیمهای ساخته شدهاند و هیچ گونه غافلگیری ای قرار نیست ازشون ببینیم. شما اگه یک ثانیه از صدای شخصیتها رو تو دوبلهی ژاپنیشون بشنوید، به یاد صدها شخصیت مشابه میفتید و تا آخرین قسمت سریال، میتونید رفتارشون رو پیشبینی کنید.
صحنههای مثبت 18
متاسفانه نتفلیکس هنوز تو توهمات چهل پنجاه سال پیش به سر میبره و خیال میکنه با چهار تا صحنه +18 چپوندن تو آثارش، میتونه مخاطب جذب کنه. صحنههایی که تاثیر چندانی تو داستان هم ندارن و فقط و فقط برای توهین به شعور مخاطب ایجاد شدن. الان تو سایتای دانلود فیلم ایرانی، نسخهی اصلی و سانسورنشدهی انیمه سایبرپانک به سختی پیدا میشه، ولی به نظر من اگه نسخهی سانسور شدهاش رو هم ببینید چیز خاصی رو از دست نمیدید.
به خاطر چند یورودلار بیشتر
متاسفانه تنها انگیزه ساخت این انیمه پول بوده و چیزی مثل هنر یا حتی رضایت مخاطب، یک درصد هم برای سازندگان اهمیتی نداشته.
از نتفلیکس که انتظاری جز این نمیره ولی من در تعجبم که CD Projekt چطور تن به چنین کاری داده.
CD Projekt به عینه دیده که نتفلیکس چه بلایی سر ویچر آورد. دنیای زیبایی که CD Projekt با تلاش و خون دل خوردن ساخته بود و کلی هوادار لجند تو سطح جهان براش جمع شده بود، به یکباره توسط نتفلیکس تبدیل شد به یه اثر چیپ و بیارزش. الان به شخصه، من هر وقت بخوام از ویچر صحبت کنم باید اول هر جمله بگم منظور من از ویچر، اون سریال شخمی نتفلیکس نیست، من بازیاش رو میگم.
اون وقت همین CD Projekt به جای این که از نتفلیکس و آشغالهایی که میسازه، اعلام برائت کنه، با پای خودش میره ساخت انیمهی سایبرپانک رو به نتفلیکس میسپره. مثل این میمونه یه نفر با اختیار و با شناختن ماهیت اصلی گانتر اودیم باهاش قراداد ببنده.
اما پول حرف اول رو میزنه و CD Projekt که وضع مالیش بعد از انتشار پرفراز و نشیب سایبرپانک خیلی هم خوب نیست، برای پول میره سراغ همین نتفلیکس.
افسوس فایده نداره
مشابه سریال دوتا ساخت همین نتفلیکس، سازندهها به هدف و سودشون رسیدن ولی سر هوادارا بیکلاه موند.
نتفلیکس که بدون خلق یه ایدهی جدید و با ساخت یه انیمهی بسیار کمهزینه، کلی طرفدار و خریدار حساب از یه ژانر سینمایی جدید کسب کرد و CD Projekt علاوه بر کسب پول بابت پخش و انتشار انیمه، به واسطهی همین انتشار، دوباره بازی سایبرپانک 2077 اش سر زبونها افتاد و فروش بازیش خیلی بالاتر رفت.
اما من به عنوان یه هوادار بازی Cyberpunk 2077 هیچ اثر با ارزشی نصیبم نشد و اگه دوباره همون بازی سایبرپانک 2077 رو بازی میکردم، بیشتر حال میداد. حداقل کیانو ریوز داشت.
در کل اگه بخوام یه نمرهای به انیمه Cyberpunk Edgerunners بدم، فکر کنم نهایتا 5 از 10 کافیش باشه.
روزتون پشمریزون
حالا که لطف کردین پست رو تا آخر خوندین یه نظری هم برای ما ارسال کنید تا ما رو هم خوشحال کنید.
ادمین در تاریخ 2022-09-20
@Autism Simulator. سلام. خیلی ممنون. ارادتمندیم.